Jule(u)lykke – sådan gør du…


Facebook flyder over med dem.

Eksemplerne deles (og jeg har selv været der).

Alle kan forestille sig konsekvensen, når juletræet antændes i stuen og brænder i de opstillede forsøg, produceret af forskellige brandvæsen verden over.

Pas på med juletræerne, lyder det!

Men meget få af videoerne kommer med løsninger.

Hvad skal man så gøre NÅR det sker, når juletræet bryder i brand midt i julehyggen, midt i stuen?

Selvfølgelig er det forebyggende at se hvor hurtigt det kan gå galt, når et knastørt juletræ bryder i brand og efter ganske få minutter har produceret varme røggasser nok til, at hele stuen er overtændt og alle i rummet vil være døde, hvis de ikke er nået ud.

Men brandene vil ske alligevel.

Det som eks-brandmanden (yours truly) vil anbefale at gøre INDEN juletræets lys tændes er følgende:

  • Placer juletræet tæt på terrassedøren inden der tændes levende lys på træet (som jeg så personligt ALDRIG ville gøre – levende lys i et tørt træ inde i huset – med det er en anden historie).
  • Sørg for at der ikke er gardiner eller forhindringer omkring terrassedøren.
  • Fjern eventuel ledning til elektriske lys fra stikkontakten og rul det om træets fod.
  • Hav et par spande vand med en lille øse (litermål) klar i stuen.
  • Sørg for at de langhårede gæster har opsat håret, når der danses om juletræet, så håret ikke så let antændes.
  • Fortæl alle gæsterne på forhånd, hvad du vil gøre i tilfælde af ild i træet.

Der er himmelvid forskel på, om træet er taget ind dagen før (så brænder det meget langsomt), eller det har stået en uge eller to foran brændeovnen (så siger det ”puf” og er antændt på ganske få sekunder).

Hvis flammerne kan slukkes med lidt vand direkte på en gren, så er det selvfølgelig løsningen. Det bedste er ofte at ryste en sodvand, og så bevæge strålen hurtigt fra side til side (mens du holder en finger for det halve af flaskens åbning), så hele det brændende område rammes.

Ellers går du videre til næste skridt.

Er der rigtig ild i store dele af træet gør du følgende – hurtigt, men kontrolleret: Åbne døren, gribe træet ved foden og så slæbe det ud i haven, hvor det kan få lov at brænde på græsplænen i sikker afstand fra huset.

Det springende punkt i denne manøvre er, at du skal være beslutsom, gøre det hurtigt uden tøven og ikke stoppe op halvvejs. Skulle der efterfølgende være ild i gulvtæppe, pakker eller andet slukkes hurtigt med vand fra spanden.

Er træet helt i brand forlades bygningen omgående og brandvæsenet tilkaldes.

Metoden her fungerer naturligvis ikke i etageejendomme eller huse uden en brugbar dør ved træet. Men mange steder er det oplagt.

Ofte kan samme metode anvendes til brændende juledekorationer, hvis de da ikke kan klares med en rystet sodavand (hold en finger for og send strålen direkte mod juledekorationen, ikke oppe i flammerne).

Ovenstående er et eksempel på det som du får på et førstehjælpskursus.

Ikke metoder til at slukke juletræer, men konkrete færdigheder så du handler rigtigt, når et hjerte går i stå.

Ikke oplysning om, at det er farligt hvis hjertet går i stå – men øvelse og træning i hvad du præcist gør, når det sker.

PS: Ovenstående metode til brændende juletræer er selvopfundet. Det er lige præcis det som JEG vil gøre. Jeg kan ikke tage ansvaret for hvad der sker, hvis DU vælger at gøre det samme.

Du vælger selv din metode…

Til gengæld kan jeg tage ansvaret 100 procent for, at hvis du ved hjertestop gør præcis det jeg lærer dig på dette 4 timers førstehjælpskursus, så får den døde sin bedst mulige chance.

(Er du én af dem, der for nylig har været af sted på dette førstehjælpskursus, så læn dig velfortjent tilbage og nyd din gode samvittighed…).

Bedste julehilsner,

Henrik