Gode råd er dyre


Jeg kan huske en episode på en arbejdsplads.

Jeg siger ikke hvor, men det var et sted, hvor vigtige informationer og enorme mængder data blev opbevaret på store servere i hovedkvarteret.

En medarbejder skulle flytte eller opdatere (eller hvad ved sådan en ikke-teknisk, lavere rangerende medarbejder som jeg, der kun har det hele på pålidelig rygtebasis fra insidere?).

Der blev i hvert fald lavet en fejl, for pludselig en morgen var et helt drev væk. Det kunne selv jeg konstatere, da jeg loggede på systemet, for at hente materialerne til dagens undervisning (i førstehjælp, såmænd…).

Nu var gode råd dyre!

Ikke så meget for mig – jeg kunne så nemt som en kop kaffe klare min undervisning ud fra det jeg havde på rygraden – men for hele organisationen.

Det var ikke et spørgsmål om liv eller død (som det kan være i en førstehjælpssituation).

Men gode råd var stadig dyre.

Der var ingen sikkerhedskopi af sikkerhedskopien, og specialister måtte hentes ind udefra, for at genoprette hvad genoprettes kunne. Jeg husker ikke timeprisen, men det var VILDT.

Det virkede som en situation, som ingen var forberedt på.

Redningen blev ikke noget tidligere indlært, der sad på rygraden (som det ville have været i en førstehjælpssituation). Der var ikke lige en fast procedure, man kunne ty til. Eller jo, det var der sikkert, men da den så ikke virkede, så var der intet at falde tilbage på.

Det er selvfølgelig ikke alle situationer du kan indøve løsninger til på forhånd.

Det er det heller ikke med førstehjælp. Men langt de fleste kan du. Der kan i hvert fald indøves rutiner, som kan tilpasses næsten enhver situation, næsten uden at du tænker over det – hvis de ellers er øvet og trænet tilstrækkeligt.

Og ofte nok.

Du falder hele tiden tilbage på de indlærte principper og fortsætter derfra.

Du går ikke i stå og må sætte dig ned og vente til eksperten med de gode, dyre råd har tid til at dukke op. Du fortsætter bare, indtil ambulancen kommer (eller indtil andet sker, som også er indlært og øvet).

Er du i øvrigt med på listen med alle dem, der modtager nyhedsmail – med masser af gode GODE RÅD om førstehjælp?

Hvis ikke, så kan du få fat i en lille e-guide med de 5 vigtigste råd om førstehjælp.

De er ikke dyre (men kunne godt have været det).

De er gratis.

Fra mig til dig.

Du klikker bare her og udfylder felterne øverst

…og der er mere.

Du får en video om førstehjælpen ved fremmedlegemer i luftvejene hos børn. Og du får et lille skriv med 5 myter om førstehjælp.

Jeg glæder mig til vi ses i din indbakke.

Hilsen

Henrik